Termelékenység növelés és technológiai megújulás
Kedvezményezett:
KISERŐ Energiaszolgáltató Kft.
Projekt címe:
KISERŐ Kft. termelékenységének növelése és technológiai megújulása
Támogatás összege:
28,01 millió forint
Támogatás intenzitása:
70%
A projekt fizikai zárása:
2021.05.31.
Projekt azonosító száma:
GINOP-1.2.8-20-2020-01890

Projekt bemutatása
A KISERŐ Energiaszolgáltató Kft a Sajóbábonyi Ipari Parkba betelepült termelő vállalatok számára állítja elő a technológiai gőzt, jelenleg két földgáztüzelésű és 2 db biomassza tüzelésű gőzfejlesztő kazánnal. A fogyasztók gőzellátáshoz szükséges földgáz mennyiség jelentős részét szeretnénk kiváltani a megújuló energiaforrás felhasználásával. Elsődleges célunk, hogy a biomasszát, mint megújuló energiaforrást, az erre a célra kifejlesztett, egyedi gőzfejlesztő kazánban tüzelőanyagaként hasznosítsuk a Sajóbábonyi Ipari Park területén.
A telephelyünk alappillére a biomassza tüzelésű kazánház, itt található két darab biomasszatüzelésű gőzkazán melyet napraforgómaghéjjal üzemeltetünk. Ezekben a kazánokban égetjük el a napraforgómaghéjat, mely a szomszédos üzemből –napraforgómag feldolgozásából keletkezik, vagy külsőterületről szállítjuk be. A most kezdődő projekt során az energiatermelés alapanyagául szolgáló napraforgómaghéj mozgatásához szükséges JCB Hidraulikus homlokrakodógép, illetve a maghéjat 11 méter magasságba feljuttatni képes Garatos csőcsiga beszerzése valósul meg. A most beszerzésre kerülő eszközök segítségével növelni tudjuk a tároló csarnok kapacitását, biztonságossá tudjuk tenni az anyag mozgatást. A megjelölt célok elérésével a biomassza fajlagos költségeit, a tüzelés hatásfokát tudjuk javítani, ezzel a felhasznált fajlagos tüzelőanyag mennyisége csökkeni fog. A fejlesztés legfontosabb hozadéka, hogy dolgozóinknak folyamatosan munkát tudjunk biztosítani, a foglalkoztatott létszám csökkentésére ne kerüljön sor. Ezen célok elérésének fontos eleme a kijelölt eszközök beszerzése, hiszen ezzel az üzem hatékony üzemeltetése, biztonsága, bővülési lehetőségének adunk lehetőséget.
A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül valósul meg.